torsdag 19. februar 2009

Hei, litt mer fra meg foer jeg maa sette meg paa flyet til Mexico.

Vi var ogsaa innom en annen bye Cienfouegos og feiret Valentins day, med vaare kjaere cubanere:-) men etter en uke maatte jeg komme meg videre for jeg ville paa landet og til Vinales. Saa det ble en trist avvskjed, men men.........
Jeg reiste til Vinales ( landet, med tobaco plantajer og frodige daler) og TC reiste til Varadero (Strandparadis)
Vinales var utrolig flott. Skulle egentlig tatt bussen, men den var full. Saa det endte med aa ta en taxi med 4 andre jenter (Ei fra USA , Lisa og 2 fra Canada) Hun fra USA har egentlig ikke lov til aa reise til Cuba saa hun var litt redd for at hun ikke skulle faa komme tilbake til USA igjen. Saa det blir spennede aa hoere.

Det endte opp med at jeg og Lisa delte en Casa. Maa gaa paa flyet....

onsdag 18. februar 2009

Trinidad
8 feb. 2009
Endelig fremme. Aldri mer minibusser av pirattaxier.

Saa var det bosted da. I cuba er det vanlig og bo privat (Casa Particular) Saa etter aa ha forlatt hovedstaden var det paa tiden og proeve aa bo hejmme hos noen. Et lite sove rom med plass til TC, Cecilie og jeg (ei norsk jente som jeg ogsaa hadde avtalt aa mote foer jeg reiste fra Norge) Hun var UTROLIG rar, det var aatte dager med henne, litt anstrangt forhold, hun sa ikke saa mye til tider, bare satt aa tittet. Og sende meg noen rare blikk og maalte meg opp og ned. Og i tilleg kom hun med de utroligste spoersmaalene og kommentarene som var helt ufattlige..... Sa etter aatte dager var TC og jeg fornoeyd, glad for at hun reiste. Saa det var en proevelse uten like. Litt utfordrene for baade meg og TC. Jeg tror kanskje jeg aldrig har moett et saa merkelig menneske i hele mitt liv......

Casaen var ikke saa veldig bra egentlig var vi heldig fikk vi litt kaldt vann i dusjen og en do som virket var vi heldig. Vi hadde felles bad med en Albaner som var paa en snurr hele tiden.

Trinindad er en liten by litt lengre soer oest for Havana. Og her var det endelig deilig og varmt. Vaar vinter hun skulle endelig faa moete solen:-) Og ikke minst havet.

Vi leide sykkler, og de var virkelig gamel, antagelig fra 60-tallet. Vi var lit uvitende for hvor langt det var til stranden. Men vi passerte utrolig flott natur paa veien, groenne marker, med loese hester, kumer, okser, mange med hest aa kjaerre. Hest blir brukt mye som fremkomst middel her nede bode for mennesker, treverk, frukt osv. Det er veldig lite biler her. Saa det er en nyttelse aa sykkle paa landeveien her. Det er sikkert slik det var i Norge paa 60-tallet...!

Sykkelsetene begynte og sette seg litt fast i rompebollene etter aa ha syklet i ca 5 km og da var vi bare halvveis, uff aau....auu. vel fremme ble vi moett av en flott sandstarand saa langt oeyet kunne se. Og havet var turkist og det var masse palmer paa str4anden (Playa del Ancone). Det var som aa komme fra nordpolen til paradiset. Saa da var det bare aa flesek seg litt paa stranden og nyte solen. UTROLIG deilig!!!! Og varmen er litt over gjennomsinttet for en god og var sommer dag hjemme:-) Sykkelturen var fort glemt, helt til hjemturen kom. Saa da var det bare aa bite tenna i sammen og kappsykkle med de lokale, he he...

Maten er et kappittel for seg selv. Det har stort sett gaatt i det samme. Ikke store utvalget. Det som endrer seg er de som lager den.

Frokost omelett med masse frukt (Annanas, pappaya, bananer) en knoetteliten kanne med kaffe, stor kanne med varm melk og presset juice.

Midda: forrett, suppe med boenner i en brunsaus lignenede greier, middagen; ris, boenner stykke kyllig eller svin og litt tomater
Og av og til litt Pizza, for aa faa litt forrandring.

Etter et par netter flyttet vi til en ny casa og den var helt herlig flott hus og ikke minst nesten vaar egen veranda med utsikt over byen. Saa her var det vare het utrolig deilig og slappe av. Mens vi vandret gjennom huset dems levde de som om vi ikke eksisterte rundt de. Utrolig delig og bra standard i dette hjemme. Klaerne ble vasket, brettet og stroeket og maten ble servert paa for flotte veranda. Dette var noe annen enn den gamel roenna av et hus vi bodde i sist....


En av dagene vaare var vi oppe i fjellene i Topes de Collantes. Vi tok taxi til stedet; en liten lada. Og den hadde virkelig problemer med og komme opp bakkene noen steder. Fjellet var paa ca 800 meter. Vi hadde ca 3 timer med gaa tur gjennom tropisk med uroert tropisskog. Og etter og gaatt i ca en og en halv time badet vi. Det var vann som komm fra noen klipper lengre oppe og samlet seg lengre nede til en basseng. Deilig, men litt kaldt bare 18 grader i vannet.

Mamma du trenger ikke lese dette......
Motte en Cubaner egentlig to. Saa da hadde TC en kompis ogsaa. (Larry og William). Vi hadde noen fine dager i sammen i Trinida. Han var fysioterapaut og det var ikke saa dumt. Men han var utrolig flink til aa danse saa det i seg selv var bra for meg. Gratis salas kurt med en herlig gutt:-) Saa en ferie floert var bra:0) Han har ogsaa laert meg en del spansk for vi kunne kommunisere i og med at han kunne engelsk. Uff naa gaar tiden min ut paa nette. FORTSETTELSE FOELGER.
Mange klemmer Marit. Savner dere alle. Mange klemmer til dere
Mamma og Pappa glad i dere, og alt bra. Mecico fra den 19 feb. Skal bli trist og forlate Cuba
Hei

Endelig, ikke helt lett aa finne frem paa PC alt staar paa spansk osv her. Blir litt smaa rar av det, men det gaar bra. Ikke saa lett aa finne noen steder med nett her nede heller. Saa mamma du maa ikke bekymre selv om du ikke hoerer noe fra meg, bare en liten tekst av og til:-)

CUBA
Turen startet med noen fantastiske dager i Havana by, hovedstaden her. Det var litt kaldt i foersten, da var det full paa kledning med jeans og hettegenser. Mucho frigo (veldig kaldt).

Men byen var enestaaende. Her er det et yrende folkeliv med masse hyggelige mennesker. Gutta er veldig hyggelige, men enktelte kan vaere litt vel hyggelige og masete. Det plystere og plystere og mange kompimenter. Men naa har jeg vaert her saa lenge saa det gaar bra aa ignorere de litt mer naa. Har forstaatt hvordan jeg skal takler dette:-) Politi passer godt paa saa hvis de ikke oppfoerere for de med politi og gjoere. De har stor respekt for politiete her nede.

Havana er fantastiks, gamle biler fra 1950/60/70 tallet (Cadillac, Cheverloet, ladaer osv). Andre fremkomst midler som er vanlig er gule egg, Coco0 (plass til to passasjere, artig sak.... Oesteuropeiske motorsykler med sidevogner osv.
Mange gamle og flotte bygninger fra 1800-tallet til ca 1930. Men mange av de er svaert gamle og falle ferdige ogsaa. Men mye flott ogsaa. Jeg foeler at jeg lever i et annet aarstall, litt satt tilbake i tid. Utrolig flott!! Dette var kort om Havana

Alt gaar i spansk her nede. Min reise Partner Tor Christian (TC) kan veldig mye spansk saa jeg har dratt mye nytte av det. Han er enkel og reise med. Men ikke min stil, for aa stille nysgjerrigheten for dere der hejmme. Saa er han ikke aktuell.......Utrolig goey med spansk jeg har selv laert litt. Saa naa gaar det bra og bestille mat, ta taxi, finne gatene snakke litt med folk jeg moeter. Saa det er fremgang hver dag. Har stort sett bare moett paa hyggelige Cubanere. Det er utrolig varme mennesker og med et utrolig godt humoer.

Etter 4 dager i Havana gikk turen til Trinidad. Skulle egentlig ta en buss, men endte med aa ta en minibuss sammen med noen Italienere. Naar vi endelig saa minibussen var det en gammel Doge med "russe seter i bilen" Turen skulle ta 4 timer, men med denne minibussen var det noe usikkert. Det var enorm fjering i denne billen. Vi hoppet opp og ned paa den hullete motorveien. Saa bar det av sted. Foerst innom en kompis og saa innom kona for aa hente matpakke. Og saa kunne turen starte, men det gikk kanskje en time og de maatte gjoere sitt foerste stopp. Billen trenge litt pleie. Saa det viste seg at deg skulle bli seks lange timer foer vi kom frem til Trinidad by.